Hur snabbt kan man låna pengar?

Genombrottet av snabblån har gjort det möjligt att låna pengar och få det utbetalt på ett snabbt sätt. Men hur snabbt kan man egentligen få pengar insatt på sitt konto? Det är en vanlig fråga som vi ska reda ut här.

Namnet snabblån uppstod först med hänvisning till att det går snabbt att ansöka om lånet, inte nödvändigtvis att det går snabbt att få pengarna. Men det kommer förmodligen alltid vara snabbare än ett vanligt privatlån.

Finansinspektionen som är myndigheten som tillsammans med Konsumentverket övervakar branschen för smslån och snabblån kräver att alla lån som godkänns genomgår en manuell kontroll. Detta är en av de viktigaste aspekterna som styr hur snabbt du kan få pengarna insatta på ditt konto.

Manuellt godkännande

Eftersom långivaren av snabblånen måste godkänna din ansökan manuellt så krävs det att de har öppet och att din låneansökan kommer in i god tid innan stängning för att den ska hinna bli godkänd. Vissa långivare har bara öppet på vardagar medan andra har öppet på kvällar och helger också.

Om inte långivaren har för mycket att dras med så godkänns normalt sätt lån inom några minuter efter att du ansökt. Detta är för att all information som behövs för att ta beslut hämtas automatiskt. Handläggaren för lånet kommer direkt se om du är en lämplig kandidat för att få lov att låna pengar. Egentligen skulle detta i praktiken kunna skötas automatiskt men nu ställer lagen krav på att långivaren säkerställer detta.

Konto hos samma bank som du

En annan viktig faktor som styr hur snabbt du får pengarna är om långivaren har konto i samma bank som du.

Ibland skriver långivaren ut att de erbjuder ”direkt utbetalning” och kanske då även på helgen. Men för att detta ska fungera måste de göra utbetalningen från ett konto i samma bank som du, annars får du vänta 1-2 arbetsdagar. Detta brukar dock stå om du läser det finstilta eller letar upp svaret i deras FAQ.

Om de har konto i samma bank som du har du normalt sätt pengarna direkt efter att låneansökan godkänts. I värsta fall kan det ta upp till en timme.

Sammanfattning

Det som styr hur snabbt du får pengarna är:

  1. Om långivaren har öppet så en handläggare kan godkänna din ansökan direkt
  2. Om de kan göra utbetalning från ett konto i samma bank som du

Du kan enkelt jämföra dina alternativ av snabblån innan du väljer att ansöka om ett lån. Om det är viktigt att du får pengarna direkt vet du vilka två faktorer du ska kolla efter.